Hírek-Archív

Az O:DA karácsonyfája alá érkezett...

Reméljük, hogy mindenkinek békében és szeretetben telt el Karácsony Szent Estéje! Az év végi sietség után sikerült testben és lélekben egyaránt megpihenni, kicsit lazítani. A karácsonyfa alá is került számos ajándék és reméljük, az is közöttük van, ami szívetek vágya volt.

Mi találtunk ilyet a fa alatt! Szeretnénk is megosztani Veletek virtuális emlékkönyvünket, amelyet a mi (virtuális) karácsonyfánk alatt találtunk. Tőletek jött, Rólatok szól! Lapozgassátok olyan örömmel, mint ahogyan mi tettük! S ha nem látjátok még benne csapatotokat, de szívesen megosztanátok ott néhány fotót, élményt, akkor ne tétovázzatok: küldjétek el, amit szeretnétek "beleírni" "belerajzolni"! (teddoda@teddoda.hu)

További szép ünnepet kívánunk!

O:DA Stáb

 

 

O:DAadtuk az Online Demokrácia Activity első nyerteseinek jól megérdemelt díjaikat

December 14-én, szombaton nem minden izgalom nélküli díjátadással zárult a Barankovics István Alapítvány Online Demokrácia Activity játékának első szakasza. A kreatív társadalomismereti verseny nyerteseinek ugyanis a szeptembertől rájuk folyamatosan záporozó feladatok sikeres megoldása után most még egy utolsó váratlan akadályt is le kellett küzdeniük, hogy hozzájuthassanak jól megérdemelt tabletjeikhez, e-book-olvasóikhoz, fényképezőgépeikhez.

A díjátadó rendezvény azzal indult, hogy a gondosan becsomagolt ajándékoknak egyszerűen hűlt helye volt.. Szerencsére a "tolvaj" nem volt elég körültekintő, így a nyertes csapat tagjai nyomozni kezdtek az eltűnt ajándékok után. A felderítésben titkos segítőjük is akadt, de sikerüket leginkább annak köszönhették, hogy egymással összefogva derítettek fényt a rejtélyre.

Nyereményeikkel kezükben a játékosok már vidáman fogyaszthatták el az O:DA tortáját is.

 

 

Az O:DA verseny első helyén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat tagjaiból felállt 5lett csapata végzett. Másodikként a győri Révai Miklós Gimnázium Combat Dogs csapata futott be, majd őket követték a gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium Kneresei és Knertészei, valamint a tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakképző Iskola Sapere Aude csapatának diákjai. A játék szabályzata szerint egy csapatot a közönség, iskolatársak, szülők és helyiek juttatathattak a nyertesek sorába. Az O:DA közönségszavazásán 2587 szurkoló adta le voksát. A legaktívabb a munkácsi DemokRákóczi-sok tábora volt, nekik köszönhetően egy határon túli csapat is bekerült a továbbjutók sorába. Mert a versenynek ezzel nincs még vége. A most továbbjutó hat csapatnak tavasszal immár nem online, hanem az „O:DA Buda” demokrácia táborában szemtől-szemben kell megmérkőzniük egymással a főnyereményért, egy brüsszeli útért.

Azok a csapatok pedig, akik szeptemberben lemaradtak az első körről, vagy időközben kedvet kaptak a játékhoz, hamarosan kipróbálhatják magukat a februárban induló O:DA2 versenyben.

 

AZ O:DA DÍJÁTADÓ RENDEZVÉNYEN KÉSZÜLT FOTÓK ITT LÁTHATÓAK

Az Online Demokrácia Activity verseny hivatalos végeredménye

December második hetében elérkeztünk az O:DA verseny lezárásához. Hétfőn, 9-én nyilvánosságra hoztuk a csapatok negyedik fordulóban elért pontszámait, amelyhez a zsűri - az eddigieknek megfelelően - e-mailben szöveges értékelést is küldött. A négy fordulóban kapott összesített pontszámok alapján kialakult a csapatok végleges rangsora.

Első helyen az 5lett csapata végzett, akik a négy forduló során összesen 416 pontot szereztek. Nyomukban, a második helyen, 414 ponttal a győri illetőségű Combat Dogs csapatot üdvözölhetjük. A harmadik és negyedik helyen, szinte fej-fej mellett két gyomaendrődi csapat áll; a Kneresek 403 ponttal a harmadikként, a Knertészek 401 ponttal pedig a negyedikként jutottak tovább a tavaszi face to face demokrácia táborba, ahová a 394 ponttal ötödikként végző Sapere Aude csapat is elkíséri őket.

A tábor hatodik résztvevő csapatát a közönség választotta ki. A december 2-9. között zajló közönségszavazáson a munkácsi DemokRákóczi csapat 314 szavazattal nyert, így a határon túli fiatalok is lehetőséget kaptak arra, hogy megmérkőzzenek a verseny fődíjáért: a brüsszeli utazásért!

A mezőny nagyon szoros volt. Mind a négy fordulóban kiváló munkák születtek, amelyekhez szívből gratulálunk az összes résztvevő csapat tagjainak és az őket segítő mentoroknak egyaránt! Köszönjük, hogy velünk játszottatok!!!

A nyertes csapatoknak ezúton is gratulálunk az elért eredményekhez! A verseny díjátadó rendezvényére 2013. december 14-én, szombaton, Budapesten kerül sor, ahová minden résztvevő csapat meghívást kapott.

Jövő héttől pedig jöhet a jól megérdemelt pihenés, készülődés a közelgő karácsonyra!

Vajon melyik csapat a közönség kedvence?

Utolsó fordulójának lezárásához érkezett az O:DA. A csapatok az elmúlt 2 hónapban – iskolai kötelezettségeik mellett! – rengeteget dolgoztak, gondolkodtak, írtak, szerkesztettek, filmeztek és vágtak, önkénteskedtek, fotóztak, interjút készítettek, zenét választottak, blogot vezettek, posztoltak, megosztottak, nevettek, izgultak… azaz alaposan O:DAtették magukat.

A szervezők és a játék zsűrijének tagjai is eseménydús, munkával teli heteket tudhatnak maguk mögött. A játék négy fordulója során a csapatok feladatmegoldásaikra – különböző, előre megadott szempontok alapján – pontokat kaptak, illetve kapnak. (A negyedik fordulóban elért pontszámokat december 9-én, hétfőn tesszük közzé.) A pontverseny alapján az első 5 csapat viheti haza az online forduló nyereményeit, illetve ez az öt csapat jut tovább a 2014. tavaszán megrendezésre kerülő demokrácia táborba is. A szervezők azonban – a játékszabályzatnak megfelelően – plusz egy csapat továbbjutását is lehetővé teszik, hiszen a hatodik csapatot a közönség választja ki.

Most tehát, kedves „közönség”, rajtatok a sor!

A szakmai zsűri mellett most egy héten keresztül bárkinek lehetősége nyílik a véleménynyilvánításra, kedvenc csapatának továbbjuttatására. Amellett, hogy a közönségszavazatot elnyert csapat tagjai a díjkiosztóról egy-egy háttértárolót vihetnek majd haza, ők is eljutnak a demokráciatáborba, mely egyben lehetőséget ad arra is, hogy „harcba szálljanak” a főnyereményért: a brüsszeli utazásért.

Segítsetek tehát a csapatoknak!

December 2-án 20.00 órától december 9-én 20.00 óráig van lehetőség a közönségszavazatok leadására itt. Fontos, hogy egy személy csak egyszer, és csak egy csapatra tud szavazatot leadni. Ezért alaposan fontoljátok meg, hogy melyik csapatra voksoltok, mert nincs lehetőség módosításra! Fontos, hogy a közönségszavazatok NEM KERÜLNEK BESZÁMÍTÁSRA azon csapatoknál, akik a versenyben szerzett pontjaik alapján jutnak tovább. Az utolsó forduló feladatmegoldásai december 3-ától lesznek a csapatlapokon nyilvánosan elérhetőek. A zsűri pontszámai pedig december 9-én kerülnek föl az eredménytáblára, ahol ekkor már a csapatok sorrendje is látható lesz. (Hivatalos eredmény közzététele: 2013. december 12-én várható).

Kíváncsian várjuk tehát, melyik csapat teljesítménye nyerte el leginkább a közönség tetszését! Vajon ki lesz a közönség kedvence?

Add O:DA a szavazatod kedvenc csapatodnak!!!

 

Közérdekű közlemény csapatoknak

Kedves O:DA játékosok!

Ne feledjétek, ma este 20.00 óráig lehet beküldeni az O:DA 3. fordulójára készült feladatmegoldásaitokat. Az előző 2 forduló beküldései kapcsán ezúton szeretnénk kérni Benneteket, hogy a videó és a dokumentum feltöltése mellett ne feledkezzetek meg a harmadik feladatról sem, amelyekért további értékes plusz pontokat kaphattok.

A feladatlapon a "Közösségi csapatprofilok gondozása" pont alatt tehát kérjük, hogy mindenképpen adjatátok meg az összes olyan közösségi oldal (facebook profil, fotómegosztó, videómegosztó, blog, stb.) linkjét, amelyeket csapatotok hozott létre, illetve gondoz. A zsűri kizárólag azokat az oldalakat tudja pontozni, értékelni, amelyeket a csapatok a feladatmegoldásnál beküldenek!!!

És még valami: ne hagyjátok a beküldéseket az utolsó pillanatra!  enlightened

Beérkeztek a 2. forduló feladatmegoldásai

Október 28-án, hétfőn este volt a 2. forduló feladatmegoldásainak beadási határideje. A csapatok ebben a fordulóban két téma közül választhattak; vagy önkéntes munkát végeztek és annak dokumentációját készítették el (forgatókönyv, videó/kép dokumentáció), illetve érveltek az önkéntesség társadalmi hasznossága mellett, vagy a választás népszerűsítésére szerveztek flashmobot (és az erről készült videó/fotó dokumentációt nyújtották be a forgatókönnyvel együtt) és a választásokon való részvétel fontossága mellett érveltek. Mindkét témában kvíz feladatokat is kaptak, valamint - plusz pontokért - a közösségi felületeken létrehozott saját profiljaikat "gondozták".

A 2. fordulóban 26 csapat küldött be feladatmegoldást. A két témakör közül az önkéntesség messze népszerűbb volt, hiszen a cspatok közül mindössze ketten vágtak bele a választói flashmob szervezésébe, a többiek ötletesebbnél ötletesebb önkéntes munkát végeztek és erről készítettek szöveges és képes beszámolót. A csapatlapokon a 2. forduló feladatmegoldásainál már elérhetők a videók, fotók, forgatókönyvek és természetesen az érveléses dokumentumok is. Jó szívvel ajánljuk mindenkinek!

A zsűri tagjai jelenleg dolgoznak a 2. forduló értékelésén. A pontszámokat november 4-én hozzuk nyilvánosságra (megszokott módon a csapatlapokon és ezzel együtt az eredménytáblán), a csapatok a pontszámok indoklását tartalmazó szöveges értékelésüket e-mail-ben kapják meg.

Az O:DA szervezői a fenti - érthető módon szívükhöz közelálló - őszi fotóvel kívánnak a csapatoknak a 3. forduló feladataihoz jó munkát, az őszi szünet hátralévő napjaira pedig kellemes pihenést. Köszönjük a képet:)!

Tájékoztatás az 1. forduló eredményei kapcsán

Az első forduló értékelése után a Kneresek és Knertészek mentorai óvást nyújtottak be, melyben az 1. forduló végeredményét kifogásolták.  A hozzánk beérkezett állásfoglalás olyan pontokat tartalmaz, amelyek megismerése mindenki számára fontos, ezért röviden tájékozatunk benneteket a legfontosabbakról.

A kifogás szerint több csapat nem vette figyelembe a feladatok beküldésére szolgáló űrlapon megadott (karakterszám, videó hossza) terjedelmi korlátokat. A mentorok sérelmezték, hogy a korlátok be nem tartása semmilyen következménnyel nem járt. A zsűri elnöke válaszában hangsúlyozta, a feladat kommunikációja nem volt egyértelmű, így az valóban adhatott okot félreértésekre. Ennek következtében a csapatok nagyobbik fele a megadott terjedelmi korlátokat orientáló jellegűnek tekintette, míg néhány csapat külön időt és energiát áldozott arra, hogy a terjedelmi korlátokhoz is igazodjon.  Ez egyenlőtlen helyzetet teremtett, ami semmiképpen nem volt célja a szervezőknek.

Az óvásnak azonban még ennek ellenére sem tudtunk helyt adni, mivel a feladathoz világos és egyértelmű értékelési szempontokat kapcsoltunk, amelyeket a feladat kiírásával egy időben nyilvánosságra is hoztuk. A beküldött feladatok értékelésekor a zsűri is ennek szellemében járt el.  Utólag ezek sorába új szempontot felvenni, visszamenőleg ezekért pontot levonni, vagy a terjedelmi korlátokat betartóknak plusz pontot adni nem lehetséges.  A feladatbeküldési űrlapon a terjedelmi korlátok orientáló jellegűek voltak, azt a célt szolgálták, hogy a zsűri számára a végeredmény könnyebben összehasonlítható legyen. A jövőben törekedni fogunk arra, hogy az ilyen kétértelműségeket – amennyire csak lehetséges – kiküszöböljük. Az értékelési szempontokat minden feladatkiírásánál megadjuk, ezeket a feladatmegoldásnál érdemes figyelembe venni, mert a zsűri azok szerint fog eljárni.  Benneteket pedig arra bíztatunk, hogy ha valami nem egyértelmű számotokra, inkább kérdezzétek meg az O:DA stábtól a bőven rendelkezésre álló kommunikációs csatornák valamelyikén.

Nem volt világos az óvást benyújtóknak a közösségi oldalak értékelési szempontja. A feladatkiírás az 1. fordulóban a keretek felállítására vonatkozott („hozzatok létre”, „küldjétek be a linkjét”). A kiírás nyitó és záró mondatával a feladatban rejlő további perspektívákat jeleztük. (Még további 3 alkalommal további plusz pontok kaphatók, ha rendszeresen frissítitek a létrehozott oldalakat.” )

Ha ti is hasonló problémákkal találkoztok, kérjük a csapatkapitányokat, hogy ezeket jelezzék nekünk!

Az őszi szünetre mindenkinek jó pihenést kívánunk!

2013-as törvény a választási eljárásról

Figyelem kedves csapatok és csapattagok! Mai napon bővültek a 2. forduló választási feladatainak linkjei. A megadott segítő hivatkozások mellé felkerült a 2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról. Továbbá szintén felkerült a hasznos linkek sorába - az 1. forduló során már közzétett - Alaptörvény is.

Azok a csapatok tehát, akik ebben a fordulóban a választási témakörrel foglalkoznak, az alábbi segítségeket kapták:

Mindenkinek további jó játékot, készülődést kívánunk!

Bemutatkozó csapatvideók

Őszintén mondhatjuk, hogy az 1. fordulóban a csapatok igencsak O:DAtették magukat bemutatkozó videóikkal! Pestiesen szólva: beleadtak apait, anyait. Szeretnénk az élményt mindenkivel megosztani, ezért a könnyebbség kedvéért egy oldalra összegyűjtöttük az összes videót Nektek - és persze minden érdeklődőnek. A videók sorrendje szándékosan random változik, tehát kérjük, abból senki, semmilyen következtetést ne vonjon le! cheeky

A videók értékelése - a többi pontszámmal együtt - október 21-én lesz nyilvános! Addig tehát mindenkinek jó szórakozást, ismerkedést, tájékozódást, a játékban résztvevő csapatoknak pedig ezen felül a 2. forduló feladataihoz kiváló ötleteket, megvalósításukhoz pedig időt, energiát, kitartást kívánunk!

Változás az őszi szünet miatt

Az iskolai őszi szünet (2013. október 28. - november 3.) miatt, a csapatok mentoraival történt egyeztetést és egyetértést követően játékunk 3. és 4. fordulóihoz tartozó dátumok módosultak. A 3. forduló feladatait változatlanul október 28-án tesszük közzé, ám a megoldások beküldésére 1 héttel több idő áll majd a csapatok rendelkezésére, feladatmegoldásaikat 2013. november 18-án, 20.00 óráig kell majd elektronikusan beküldeniük. Ennek megfelelően természetesen a forduló eredményhirdetése is 1 héttel később, azaz november 25-én történik. A 4. forduló feladatainak kiírása november 18-ra, a feladat beküldési határideje december 2-ára, az eredmények közzététele pedig december 9-ére módosult.

Ezzel egyidejűleg az ünnepélyes díjátadó rendezvény dátuma is változott: az új időpont 2013. december 14., helyszíne Budapest.

A fordulókhoz tartozó új határidők tehát:

 

Feladat kiírás megjelenik

Beküldés határideje

Eredmény megjelenik

1. forduló

2013.09.30

2013.10.14

2013.10.21

2. forduló

2013.10.14

2013.10.28

2013.11.04

3. forduló

2013.10.28

2013.11.18

2013.11.25

4. forduló

2013.11.18

2013.12.02

2013.12.09

Oldalak