A játék

Szeretnéd személyesen is megtapasztalni, hogyan működik a társadalom,
és te mit tudsz tenni benne? Meg akarod tudni, mire vagy képes és mit nyerhetsz vele?

Ebben a versenyben ugyanazt kell tenned, amivel későbbi életedben is sikeres és elismert ember lehetsz:

TEDD O:DA MAGAD és játssz velünk!


Most újra itt az alkalom a játékra! 
Az Online Demokrácia Activity 4. szériájában, az O:DA 4U -ban most egy időutazás kalandjára invitálunk, hogy jobban megismerkedhess a negyedik dimenzióval, az életünket átszövő IDŐvel.

JÓ JÁTÉK, JÓ BULI LESZ!
Ha ügyes leszel, jöhet a személyes találkozó, ha még ügyesebb, akkor pedig: 

JÓ UTAT STRASBOURGBA!

Addig is:

AZ IDŐ LEGYEN VELED!

Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 21. 18.00.

Játékoldal indul: 2016. szeptember 22. 

Hogy néz ki a verseny?

A középiskolásoknak meghirdetett versenyre - minimum 4, maximum 6 főből álló - csapatokkal jelentkezhettek. A játék két részből áll: az első rész teljes mértékben az interneten, az O:DA portálon keresztül zajlik. A pontos feladatkiírásokat az O:DA honlapján találjátok meg, és a szöveges, képi vagy videó formátumú megoldásaitokat is az O:DA honlapjára küldhetitek be.

A verseny második szakaszában a legjobb eredményt elérő csapatok egy face to face fordulóban személyesen is találkoznak egymással. Az online forduló első 5 helyezettje mellett 1 csapat közönségszavazattal juthat tovább és vehet részt az immár 3D-ben (és persze 4D-ben is) zajló versenyen.   
Míg az online szakaszban elsősorban a helyi társadalomban megoldott feladatok dokumentációival versenyezhettek, addig a verseny második szakaszában face to face játék lesz.

Online fordulók

A 2016. szeptember 22-től november 28-ig tartó online verseny három fordulóból áll, amelynek során különböző feladatokban mérhetitek össze tudásotokat, kreativitásotokat, szervezőképességeteket, ügyességeteket. Az egyes fordulókban több olyan részfeladatot kaptok majd, amelyek megoldása során kreatív módon kell társadalmi kérdésekben állást foglalnotok, információkat keresnetek, értékelnetek, másokat mozgósítanotok saját ügyeitek érdekében. Emellett gyakorolnotok kell a modern kommunikációs technikákat, és meg kell ismernetek a hatékony vizuális üzenetek készítésének fortélyait is. A helyi társadalomban és médiában, valamint a közösségi fórumokon ismertséget és támogatókat kell szereznetek törekvéseitekhez. Szükségetek lesz projektek tervezésére és menedzselésére, riporteri, szerkesztői készségekre, video készítésre, szövegírásra, ötletre, humorra és komolyságra, no és persze sok-sok kitartásra is.  

Face-to face forduló

Az online versenyt követően 2016. december 10-én Budapesten a legjobbak személyesen is találkozhatnak egy egynapos demokrácia táborban. Itt folytatódik a játékos verseny, amelynek során közösen keresünk választ a demokrácia mindenkit érintő, leghétköznapibb dilemmáira. Az első három nyertes csapat számára pedig strasbourgi kirándulást szervezünk, ahol az EU magyar képviselőivel is találkozhattok majd.

Alapelvek a játékban

Ahhoz, hogy velünk játszhass, el kell fogadnod a versenyszabályzatunkat és a verseny alapelveit.
A játék kapcsolódik a politikához, hiszen a politika nem más, mint a közösség ügyeivel való foglalkozás, a másik ember sorsával való törődés. Mi politizálunk, de nem pártpolitizálunk. Minden demokráciát elfogadó párt, vagy irányzat szimpatizánsait várjuk játékunkba, de nem szeretnénk teret adni pártpolitikai kampányoknak, politikai propagandának. Hisszük és valljuk, hogy a demokráciának vannak közös értékei, ezeket képviseljük és nem azokat a dolgokat, amik elválasztanak minket egymástól.

Hisszük, hogy a véleménykülönbségeket érdemes megbeszélni, és hogy ebből eredhet olyan megoldás, amelyből mindenki nyertesen kerül ki.

Fontosnak tartjuk a vélemények különbözőségének tiszteletben tartását. A játék során nyilvánosságot biztosítunk minden olyan véleménynek, ami nem sérti mások emberi méltóságát, személyiségi jogait, nem diszkriminatív és összhangban van a demokratikus együttélés szabályaival. Természetesen előfordulhat, hogy az általunk képviselt elvek konfliktusba kerülnek akár egymással is. Ilyen tipikus helyzet a demokráciákban a szólásszabadság és a kisebbségek védelmének értékei közötti összeütközés. Ezt a dilemmát Amerikában úgy válaszolják meg, hogy fontosabb a szólásszabadság. Mi – a magyar joggyakorlatnak megfelelően – a kisebbségek védelmének biztosítunk elsőbbséget.

A megoldásokat, blogokat és kommenteket szükség esetén a fenti alapelveknek megfelelően moderáljuk. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a moderátor döntse el, mely megnyilvánulások sértik a kulturált és demokratikus elveken nyugvó kommunikáció szabályait. Azonnal törlünk minden törvénybe ütköző szöveget, a durva személyeskedést, a gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulásokat, közízlést sértő kifejezéseket.

A játékszabályzat hivatalos leírását itt éred el.

Kell egy csapat!